Ambassadör ute på fältet

Det var Joakims morbror Stefan Johannesson som startade GPG Fire Systems AB 1984, som sedermera blev uppköpt av Firesafe. Joakim gjorde entré i företaget redan 1995 när han hade sitt första sommarjobb som brandskyddsmontör. Genom åren har han varit ute på andra äventyr, men alltid återvänt till Firesafe, sen 2009 har han arbetat heltid på företaget. I Joakims arbete som montör ingår främst brandtätning, isolering och fogning.

- Jag trivs med det praktiska i rollen som brandskyddsmontör, men även att man får ta del av administrativt arbete i sin yrkesroll. När jag är ute på projekt är det ungefär 50% större byggen och 50% mindre jobb. Är jag ute på ett större projekt har jag många gånger haft rollen som ledande montör, där man fungerar som en länk mellan montörer och platskontoret säger Joakim.

Vad är viktigt att tänka på som montör?
- Som montör är det bra att vara praktiskt lagd och nyfiken, man behöver lära sig materialet som man arbetar med. Det är även viktigt att vara lyhörd mot kollegor och beställare. Självklart är säkerheten viktig, att man tänker till och gör en riskanalys för sig själv och skyddar sig mot till exempel damm, buller och miljö.

Hur ser en vanlig dag ut på ett större projekt?
- Som ledande montör handlar det mycket om förberedande, man ska se till att alla kollegor har jobb och vara tillgänglig för uppdragsgivaren. Under luncher och raster har vi forum för diskussion där vi delger aktuell information. I rollen som ledande montör har jag inte bara ett produktiv ansvar utan också ett ansvar för planering och att ha dialog med arbetsledare ute på bygget. Mitt intresse ligger i att hålla tidsplanen. Det gäller att ha ögon och öron med sig och våga fråga.

Ett av Joakims bästa yrkesminne är arbetet med Kv. Signalfabriken i Sundbyberg.
- Arbetet som montör på det bygget fick mig att växa i min yrkesroll och jag fick möjligheten att se min funktion på ett tydligare sätt. Det var också ett bygge med stor variation då projektet innehöll bygge av bibliotek, hotell, bostäder och kommersiella lokaler. Vi såg snabba resultat.

Vad är det bästa med att arbeta på Firesafe?
- Det bästa är att arbeta med frihet under ansvar, man kan kombinera privatliv och arbete på ett bra sätt utan att det ena inkräktar på det andra, vilket är en stor förmån. Att man som montör får se olika platser och miljöer. Som erfaren montör kan du vara med och påverka på vilka projekt du vill arbeta. Det är spännande att få vara en del av både stora och små projekt. Små för att man får se snabba resultat. Stora för att man på ett djupare plan får ta del av byggprocessen vilket generar mer erfarenhet och kunskap. 

- Vi montörer är ambassadörer ute på fältet säger Joakim.