4 advent

Att sätta i halsen är lätt hänt framförallt i juletider bland köttbullar och skumtomtar.

Tecken på att en person har satt något i halsen (luftstrupen) kan vara ansträngd andning, pipig röst, skrik med svag hes stämma. Om personen hostar ska du låta den fortsätta hosta eftersom det är den bästa och mest effektiva metoden att få upp ett föremål som sitter i luftstrupen. Att få ett föremål i halsen som orsakar ett luftvägsstopp är direkt livshotande. Det är därför viktigt att agera snabbt.

Börja med ”ryggdunk”,  5 väl riktade hårda dunk i ryggen mellan skulderbladen räcker oftast. Om det ej hjälper kan man försöka med Heimlich manöver, ställ dig bakom personen och lägg armarna runt bröstkorgen och knyt ena handen och placera den innerst nedanför bröstbenet. Tryck kraftigt inåt och uppåt. Detta kan behöva upprepas flertalet gånger. Om inget av detta hjälper ring omedelbart 112. Skulle personen bli medvetslös så påbörja genast HLR

Barn upp till ca 1 år lägger du på din underarm i knät med huvudet framåt och lite neråt. Ge några dunk i ryggen mellan skulderbladen. Anpassa kraften efter barnets storlek. Försök aldrig peta ner ett föremål i strupen. Om du kan se föremålet kan du plocka bort det men då ska det vara så pass synligt att du inte riskerar att få det att hamna längre ner i strupen.

Detta avslutar vår serie om en tryggare jul. Har du frågor, funderingar eller vill veta mer om våra HLR- och brandutbildningar är du varmt välkommen att kontakta oss.

God Jul och Gott nytt år önskar vi på Firesafe.