Under vårt arbete dokumenterar vi varje moment. Av dokumentationen skall det framgå vad som är brandskyddat, vilket material som har använts samt den uppnådda brandklassen.
Under projektets gång dokumenterar vi löpande all nödvändig dokumentation. Detta kan vara egenkontroller, ritningar, intyg, samt övrig produktinformation.
Spårbarhet
Vårt brandskyddsarbete är alltid spårbart. Vid större projekt gör vi även anpassade kvalitets-, och miljöplaner som svarar upp mot projektets uppställda krav.
Delar av dokumentationen är
Egenkontroll – Egenkontrollen fylls i löpande och fungerar som ett “kvitto” på att brandskyddet är utfört enligt gällande typgodkännande.
Ritning – Om så önskas märks utfört brandskydd in på ritningar så att man kan koppla ihop egenkontroller och ritning.
Märkning – Utfört brandskydd märks med en klisterlapp som anger vilken brandklass som gäller, produktval samt vilken montör som har utfört brandskyddet.
Intyg – Slutintyg för brandskyddet överlämnas när brandskyddet är kontrollerat och godkänt av ansvarig arbetsledare.
Bränder på vindar kräver oftast en stor räddningsinsats och är oftast förenade med stora kostnader. Elden kan lätt få fäste i träkonstruktion och det kan finnas mycket brännbart material. Det är därför viktigt att man har gjort en noggrann kontroll av vinden.
Är det en bostadsrättsförening ligger ansvaret på styrelsen som skall ha ett dokumenterat SBA för huset.
Vinds- och undertaksutrymmen ska utformas så att skyddet mot brandspridning mellan brandceller upprätthålls. Det ska dessutom utformas så att omfattande brandspridning begränsas. Vindsutrymme bör sektioneras i brandceller enligt rätt föreskrifter.
Syftet med sektioneringen är att begränsa omfattningen av en brand
Ofta har man varit mer noggrann med att upperätthålla rätt brandcellsindelning i övriga huset. Risken för spridning på vind till andra brandceller är alltså ofta större jämfört med andra typer av utrymme. Ofta har man heller inte någon form av släckutrustning eller sprinklersystem på en vind som man kanske har i andra delar av huset.
En korrekt utförd vindsektionering är alltså av största vikt för att känna sig trygg med sitt brandskydd. Även att detta arbete är väl dokumenterat och godkänt.
Syftet med sektioneringen är att begränsa omfattningen av en brand genom att minska spridning mellan byggnader och det gör även att räddningspersonalen får lättare i sitt släckarbete.
För att få ett komplett brandskydd för en vind är det också viktigt att brandskydda träkonstruktionerna på vinden. Genom att brandskyddsmåla träkonstruktionen får du ett fördröjt brandförlopp och kan därmed spara både tid och rädda liv.
Vi på Firesafe har lång erfarenhet av att utföra vindsektioneringar och att brandskyddsmåla träkonstruktioner.
Vi hjälper er gärna. Kontakta oss om du vill ha en översyn.
”Tack vare att vinden var sektionerad blev det inte någon brandspridning till intilliggande lägenheter. Boende i grannlägenheterna kände av brandlukt några dagar, men ingen rök eller sot spred sig till lägenheterna intill. Vattenskadorna efter räddningsinsatsen var också mycket mindre än normalt.”
Bärande konstruktioner skall brandskyddsisoleras eller brandskyddsmålas.
Vid hög värme ger stål vika. För att förhindra detta skyddar man stålet, antingen genom att måla det med brandskyddsfärg eller genom att montera på brandskivor eller brandisolering.
Stenullsisolering eller inklädnadsskivor
Vid brandskyddsisolering används stenullsisolering eller inklädnadsskivor, beroende på byggnadens förutsättningar.
Brandskyddsisolering består av specialtillverkad stenull som levereras i tjocklekar mellan 20 och 80 mm. Tjockleken väljs med hänsyn till krav på brandisolering och mekanisk hållfasthet. Brandskyddsisolering punktsvetsas fast i stål med en speciell brickspik och skruvas eller pluggas fast i övriga material. Isoleringen kan även skruvas i sig själv med trådskruvar.
Vi på Firesafe har flera års erfarenhet av byggnadstekniskt brandskydd och hjälper er med den bästa lösningen för ert projekt.
Brandskydd av bärande stål- eller träkonstruktioner
Brandskyddsmålning görs på konstruktioner för att stålet eller träet inte skall ge vika av värmen.
Vid brandskyddsmålning är det viktigt att ta hänsyn till att färgen har utrymme att svälla för att uppnå ett fullgott brandskydd vid en eventuell brand.
Varför brandskyddsmåla?
Brandskyddsmålning kan utföras på alla typer av trä- och stålkonstruktioner. Vid en eventuell brand sväller brandskyddsfärgen till ett maximalt ca 5 cm tjockt skumlager beroende på färgmängden. Den finporiga skumskiket dämpar på ett effektivt sätt värmeflödet till underlaget. Vid brandskyddsmålning är det viktigt att ta hänsyn till att färgen har utrymme att svälla för att uppnå ett fullgott brandskydd vid en eventuell brand.
Brandskyddsmålning av stålkonstruktioner lämpar sig bäst för brandskydd upp till 60 minuter. Konstruktioner med kraftigare godstjocklek kan dock brandskyddas upp till 90 minuter.
Kontakta oss tidigt i byggfasen
Det är bra om vi kommer in så tidigt som möjligt i ett bygge.
Har en skiva satts emot en oskyddat stålsidan har brandskyddet förlorat sin effekt. Det är även viktigt att man målar med rätt tjocklek och att man då vet att underlaget är korrekt. Man måste även ta hänsyn till om det ligger annat lager innan t ex en rostskyddsfärg.
Vi på Firesafe har många års erfarenhet av byggnadstekniskt brandskydd. Vi har även en egen teknisk avdelning på Firesafe i Norge som arbetar med tester och utveckling av produkter.
Avsikten med att ställa brandtekniska krav på bärande konstruktioner är att uppnå en tillräcklig stabilitet för att motstå en eventuell brandpåkänning.
Bärande och stabiliserande byggnadsdelar skall utföras så att de vid en brand i byggnaden inte rasar samman förrän nödvändig tid för utrymning och släckningsarbeten har erhållits. I tillägg skall dessa delar även bära upp brandavskiljande byggnadsdelar så att dessa upprätthåller sin funktion i den tid som har avsetts.
För att säkra optimala lösningar och produktval är det mycket viktigt att brandskyddet av bärande konstruktioner värderas tidigt i projekteringsfasen.
Firesafe kan med sin erfarenhet och kompetens på detta område bidra till att finna lösningar som är de optimala med tanke på ekonomi, utformning, kvalitet och finish.
Brandtekniska klassen för bärande konstruktioner är R som anger bärförmåga. Vid brandklassen R 60 skall således konstruktionen klara ett brandförlopp i 60 minuter.
Brandskyddsmålning och brandskyddsinklädnad
För att brandskydda bärande konstruktioner utför man brandskyddsmålning eller brandskyddsinklädnad med skivor.
Brandskyddsfärg och brandskyddsinklädnad är rent funktionsmässigt samma sak, men det kan finnas olika skäl till vilket alternativ man väljer. Det kan vara av estetiska skäl eller så kan inklädnad väljas när ett högre funktionskrav finns eller på tidigare målning där kraven har upphöjts. Oftast har beställaren och arkitekten redan föreskrivit vilket typ av brandskydd som skall användas.
Det viktigaste är att man har kunskap om materialen och kunskap om utförandet.
Vi på Firesafe har mångårig erfarenhet av byggnadstekniskt brandskydd.
Brand- och ljudtätning är en viktig del av ditt brandskydd
Installationsgenomföringar i brandsektionerade och brandcellsbegränsande byggnadsdelar får inte utgöra en svag punkt i den brandskiljande funktionen.
Detta betyder att genomföringar skall ha ett brandmotstånd som motsvarar brandmotståndet för brandcellsgränsen. Brandtätning görs för att behålla en tät brandcellsindelning.
En brandcells främsta uppgift är att motverka spridning av brand och om brandcellen inte är helt tät betyder det att brandgaser och värme kan nå intilliggande byggnadsdelar.
Brandtätning
Om en brandcell behöver öppnas för rör, kablar eller ventilationskanaler måste dessa genomföringar tätas.
De brandtekniska klasserna vid brandtätning är E som anger integritet (täthet mot brandgaser och sticklågor) och I som anger isolerande förmåga. En vanlig brandklass är EI 60 och då skall således konstruktionen klara ett brandförlopp i 60 minuter både i täthet och i isolerande förmåga.
Innan brand- och ljudtätningen utförs skall brandmotståndskrav, funktionskrav, ljudkrav, krav på mekanisk styrka med mera avklaras. Vid val av produkt är det avgörande vilken typ av teknisk installation som går igenom hålet eller ursparningen.
Ljudtätning får man oftast ”på köpet” när man utför brandtätning. Det är dock viktigt att kontrollera vilka ljudkrav som finns för att säkerställa att rätt produktval görs och att arbetet utförs så att ljudkraven tillgodoses.
Brandtätningen gör att genomföringen får en brandklass som motsvarar konstruktionens brandklass.
Brandmanschetter
Brandmanschetter används för brandtätning av rör som går igenom brandcellsskiljande väggar och bjälklag. De har effekten att de täpper till hålet vid värme och förhindrar därmed vidare spridning.
Vi på Firesafe hjälper dig med brand- och ljudtätning