Så här grillar du brandsäkert

Grilla gärna, men gör det säkert!


Grillsäsongen är här och visst blir man extra sugen på grillat när sommaren gör entré, men hur mysigt det än är, så är grillning också orsaken till många av de olyckor och bränder som sker varje år. Därför är det extra viktigt att vara förberedd och veta när, var och hur man får grilla. Här bjuder vi på några tips och råd inför grillsäsongen


Grilla i Naturen


Att grilla ute i naturen kan vara en härlig upplevelse, men det är viktigt att ta hänsyn till säkerhet, miljö och lokala regler. Enligt Allemansrätten får du göra upp en eld i naturen om det sker under säkra förhållanden. Här är några viktiga punkter att tänka på:

Eldningsförbud:
Kontrollera om det råder eldningsförbud i området. Under torra perioder kan det vara förbjudet att göra upp eld eller grilla. Detat kollar du enklast via din kommuns hemsida.

Vind:
Undvik att grilla om det blåser kraftigt, då gnistor kan spridas och orsaka bränder.

Placering:
Välj en plats som är fri från torrt gräs, löv och annat lättantändligt material. Använd gärna en förberedd grillplats om det finns. Om du skapar en egen eldstad gräv en grop som du lägger stenar runt. Många markbränder startar genom användandet av engångsgrill, en engånggrill räknas inte som en säker grillplats.

Släckutrustning:
Ha alltid vatten, en brandsläckare eller sand till hands för att snabbt kunna släcka elden om det behövs.

Skräp:
Det är så klart självklart att ta med sig sitt skräp när man lämnar platsen. Släng aldrig en engångsgrill i en container eller soptunna innan den är helt släckt och har svalnat helt. I vissa parker kan det finnas speciella kärl för engångsgrillar, använd dessa i så fall.

Grilla hemma


Idag är det kanske vanligare att man grillar på grillen hemma, men även då finns det saker att tänka på.

Plats och omgivning:
Välj en säker plats för grillen, bort från byggnader, träd, och andra brännbara material. Se till att grillen står stadigt på en jämn yta.

Håll barn och husdjur på avstånd:
Se till att barn och husdjur inte kommer nära grillen för att undvika olyckor.

Brandsläckare och vatten:
Ha alltid en hink med vatten, en vattenslang eller en brandsläckare i närheten om olyckan skulle vara framme.

Grillar du med kol så se till att kolen inte glöder efteråt. Tänk på att briketter kan glöda på insidan trots att du hällt vatten över dem. Ett tips kan vara att ha aluminiumfolie i botten på grillen, så kan du vika ihop folien till ett paket när glöden är släckt och låta den stå över natten. När du kan hålla i kolen är den kall nog. Annars måste grillen få stå med locket på en stund eller dränk kolen ordentligt i vatten.

Lämna aldrig en grill eller eld utan uppsikt och se till så elden är helt släckt när du är klar och lämnar området.
 


Vi önskar er en trevlig, grillsäker och fantastisk säsong.