Grillsäsong? Så här grillar du brandsäkert

grilla_firesafe

Grilla gärna, men säkert

Grillsäsongen är här och visst blir man extra sugen på grillat när sommaren gör entré, men hur mysigt det än är, är grillning också orsaken till många av de olyckor och bränder som sker varje år. Därför är det extra viktigt att vara förberedd och veta när, var och hur man får grilla. Här bjuder vi på några tips och råd inför grillsäsongen. 

Grilla i Naturen
Först och främst måste du se till att det inte råder eldningsförbud i det område du tänker grilla. Det kollar du enklast via din kommuns hemsida. Vid eldningsförbud är det endast tillåtet att använda kolgrill eller litet fältkök med öppen låga om du ska grilla i naturen.

När du grillar över öppen eld är det viktigt att se till att du grillar på en plats där elden inte har möjlighet att sprida sig. Lämpligt underlag är grus eller sand undvik att göra upp en eld på mark med mossa, tovmark eller jordig skogsmark, undvik även att elda på stenblock eller berghällar eftersom de då riskerar att spricka. Det går bra att ta grenar och pinnar som fallit till marken som material till elden. Håll dig gärna nära vattnet när du gör upp en eld.

Grilla hemma
Idag är det kanske vanligare att man grillar på grillen hemma, men även då finns det saker att tänka på. Har du egen tomt går det bra att grilla med hushålls-, kol- eller gasolgrill även om det råder eldningsförbud. Du som bor i lägenhet har ofta andra regler för vad som gäller vid grillning, hör med fastighetsägaren om vad som gäller där just du bor.

Det är dock förbjudet, till och med livsfarligt att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en annan balkong. Förutom att grillen kan orsaka brand finns även risk att någon drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort. Därför är det alltid säkrast och ofta endast tillåtet att använda elektrisk grill om du bor i lägenhet.
 

Att tänka på:

 • Använd i första hand grill, spritkök eller en färdigbygg grillplats om du tänker grilla
 • Var försiktigt i användandet av tändvätska använd hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare. Om du ändå använder tändvätska välj en miljövänlig och spruta på den ca 10 minuter innan du tänder grillen. Tänk på att aldrig använda T-sprit på en grill då det kan leda till explosion.
 • Elda endast med grillkol eller briketter
 • Eltändare är både ett miljövänligt och säkert sätt att tända grillkol och briketter.
 • Ha en hink vatten, trädgårdsslang eller blöta granruskor tillhands som du kan använda för att släcka elden snabbt.
 • Placera aldrig en grill vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak. Den ska placeras så att det inte finns risk för att det tar eld eller att elden sprider sig.
 • Många markbränder startar genom användandet av engångsgrill, en engånggrill räknas inte som en säker grillplats.
 • Släng aldrig en engångsgrill i en container eller soptunna innan den är helt släckt och har svalnat helt. I vissa parker kan det finnas speciella kärl för engångsgrillar använd dessa i så fall. Engångsgrillar blir mycket varma vilket gör de lömska, placera den därför aldrig i gräset.
 • Grillar du med kol så se till att kolen inte glöder efteråt. Tänk på att briketter kan glöda på insidan trots att du hällt vatten över dem. Ett tips kan vara att ha aluminiumfolie i botten på grillen, så kan du vika ihop folien till ett paket när glöden är släckt och låta den stå över natten. När du kan hålla i kolen är den kall nog. Annars måste grillen få stå med locket på en stund eller dränk kolen ordentligt i vatten.
 • Lämna aldrig en grill utan bevakning
 • Enligt allemansrätten får du göra upp en eld i naturen om det sker under säkra förhållanden
 • Om du skapar en egen eldstad gräv en grop som du lägger stenar runt
 • Använd aldrig bensin, etanol, metanol eller T-sprit.
 • Kontrollera din grill noggrant så att sladdar och kontakter sitter där de ska, på en gasolgrill behöver du även kontrollera tätheten i grillen samt att alla slangar sitter ordentligt.  Se även till att din grill är CE märkt.
 • Se till att grillen är släckt när du är klar med din grillning och placera på säker plats.

Vi önskar er en trevlig, grillsäker och fantastisk säsong.