Hjärtstartare – Skillnaden på liv och död

lifepak_cr2_continous_cpr_1200x680_1

I början av 2020 kunde livet tagit slut för Roger Ekström.

Roger arbetar på Cementa i Slite med underhållsarbete av kalkugnar. Under ett av sina pass blev allt svart för honom och han föll livlös ihop.

Roger hade tur. Han hade sin kollega Sofie en bit ifrån sig. De höll tillsammans på med en maskin och hon såg hur Roger krampande sjönk ner. Eftersom de var en bit inne i ugnen var det så pass mörkt att Sofie fick lysa sig fram till Roger. Väl framme tog hon pulsen på honom utan att hitta någon. Hon insåg att detta måste vara ett hjärtstopp som inträffat.

Snabbt ropade hon på hennes chef Karl-Erik som var vid ugnens öppning. Tillsammans satte de igång deras krisplan som de övat på många gånger. Från sin plats ringde Karl-Erik till driftcentralen om en hjärtstartare. En annan kollega larmade 112. Därefter tog sig Karl-Erik fram till Roger och Sofie.

Sofie hade redan börjat HLR. Eftersom det är näst intill kolsvart i ugnen fick Karl-Erik lysa med sin ficklampa så Sofie såg vad hon gjorde. De fick tillsammans även försiktigt dra honom till en yta som var så pass platt för att få rätt effekt av HLR och inte skada Roger mer.

Flera personer hjälptes åt med hjärtkompressionerna. De fick på honom hjärtstartaren och kunde defibrillera. De fortsatte med hjärtkompressionerna i 30-40 minuter ända tills ambulansen äntligen kom.

Roger låg nedsövd på sjukhus några dagar men klarade sig mirakulöst utan några större men. Han bröt 8 revben under hjärtkompressionerna och hade lite svårt med minnet i början. Han har inget minne av det som hänt honom.

Han är otroligt tacksam för att Cementa har haft regelbundna HLR-repetionskurser. Detta räddade hans liv. Hade det dröjt längre tid innan Sofie satt igång HLR eller om hjärtstartare inte funnits så hade händelsen kunnat se helt annorlunda ut.

Roger Ekström