Undvik brand med våra enkla förhållningsregler

Ljus Firesafe brandsäkerhet

Undvik brand med våra enkla förhållningsregler

Användning av levande ljus utgör en stor orsak till husbränder och i samband med att hösten och vintern närmar sig. Man vill mysa med ljus och kanske en brasa. Firesafes VD, Morten Ameln, uppmanar alla att tänka brandsäkert under denna tid.

– Det handlar om att ha enkla förhållningsregler. Vi är mer noga med brandsäkerhet i hemmet än när det kommer till stugan. Kraven på brandsäkerhet är dock desamma som i ditt hem säger Morten.

Brandsläckare och brandlarm krävs även i stugor och fritidsboenden och eftersom många använder sin stuga vid högtider kan enkla förhållningsregler ge extra trygghet.

– Många använder sin stuga 3-4 gånger per år och både temperaturskillnader och kondens kan leda till att livslängden på rökdektorns batteri minskar. Att byta batteri varje gång du kommer till din stuga är en väldigt billig och bra försäkring säger Morten Ameln.

– Vi vet att sotning av fritidsboende varierar från kommun till kommun och i många gamla stugor hittar vi gamla och provisoriska pannor. Innan du eldar i den öppna spisen skulle jag se till att kolla när skorstenen senast sotades säger Morten Ameln.

Utöver att visa varsamhet med levande ljus, dåliga spisar, fel uppvärmning och bristfälliga skorstenar påminner Ameln om den viktigaste förhållningsregeln om brand skulle uppstå är det viktigt att få ut alla människor ur huset.

Försäkringen täcker allt annat än människoliv, avslutar Morten Ameln.