Nödbelysning och nödarmaturer

Nödbelysning_Firesafe

Nödbelysning kan rädda liv. I mörka utrymmen eller om strömmen går är nödbelysning och hänvisningsarmaturer livsviktigt. 


Lagstiftning och förordningar ställer strikta krav på nödbelysningssystem för nybyggnation och i offentliga byggnader. Reglerna för rätt placering och utformning av nödljus finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och Boverkets Byggregler BBR

Hos oss hittar du både hänvisningsarmaturer och nödljus, vi hjälper dig gärna med att hitta en lösning som passar just i din lokal. Vi projekterar, installerar och underhåller nödbelysning till många olika typer av fastigheter. Vi erbjuder ett brett utbud av olika modeller och tillbehör som uppfyller kraven så att fastighetsägare och hyresgäster kan kan känna sig trygga i en nödsituation.

Olika typer av nödbelysning och vägledande nödbelysning

Nödbelysning är olika typer av nödljus som ger extra säkerhet vid evakuering vid brand. Ljusen finns i olika varianter, med en huvudsaklig avsikt att leda och markera. 

Olika typer av nödbelysning:

● Hänvisningsbelysning

● Markeringsbelysning

● Vägledande nödbelysningar

● Efterlysande skyltar

Hänvisningsbelysning

En nödlampa är ett exempel på ett ljus som tänds automatiskt vid fel i normal belysning. Syftet är att ge tillräckligt med belysning för att hitta närmaste flyktvägen.

Markeringsbelysning

Markeringsljus är ett nödljus som antingen lyser eller lyser upp markeringstecken vid behov. På många ställen är det ett krav att detta ljus måste vara synligt från alla platser i rummet, eventuellt markerat med en referensskylt. En dubbelsidig markeringsljus kan hängas från taket, men de kan också placeras över dörrar.

Antipanikljus

Det finns också ett tredje nödljus för områden med odefinierade flyktvägar. Antipanikljus bör ge tillräckligt med ljus fram till utgången, så att panik undviks. Detta gäller särskilt för stora hallar eller områden med ett stort antal anställda eller allmänheten.

Nödbelysning

Firesafe projekterar, installerar och underhåller vägledande nödbelysning. Det betyder att du bara behöver ett företag för nödbelysning i din byggnad. Detta gör kommunikationen enklare för dig, och du sparar både tid och pengar.

Så hjälper vi dig:

● Projektering

● Installation

● Underhåll


Projektering

Våra brandtekniska konsulter utvärderar din byggnad och tar reda på vilken typ av lösningar som är bäst för dig. Vilken typ av ljus behövs? Ska de installeras på vägg, tak eller båda? Hur nära måste de placeras för att ha ett tillräckligt långt läsavstånd?

Installation

Firesafe har erfarenhet av alla typer av byggnader. Våra installatörer har den expertis de behöver för en säker installation av nödbelysning i byggnaden.

Underhåll

Bra underhåll är viktigt för att säkerställa att nödbelysningen fungerar som den ska. Då är du så säker som möjligt om det skulle börja brinna.

Hur och var installeras nödbeslysning?

Nödljus kan installeras på flera ställen i byggnaden – detta beror lite på storlek och typ. Vanliga platser är tak eller väggar, men vissa typer av nödbelysning kan också monteras i golvet.

Nödbelysning är ofta ett krav i till exempel källare i flerbostadshus och bostadrättsföreningar.

Hur ser nödbelysning ut?

Detta beror lite på typen. Firesafe får du olika design, modeller och olika tillbehör att välja mellan. Tillsammans hittar vi något som passar din byggnad.

Ljuskälla – LED

Nödbelysning använder vanligtvis LED som ljuskälla. Lysdioder lyser bättre och längre än andra ljuskällor och är därför särskilt lämpliga för nödbelysning. Ju bättre ljuskälla, desto längre avstånd får dina nödljus. Detta ökar chansen att anställda eller andra som vistas i byggnaden kommer ut säkert.

Vad är skillnaden mellan ett nödljus och en nödljusarmatur?

En armatur är den del av belysningen som fästs på väggen eller taket, och som hjälper till att sprida ljuset ut i rummet. Glödlampor skruvas fast eller lysrör är fästa på en armatur. En armatur kan anslutas till ström via ledningar eller drivas med batteri.

En viktig egenskap hos en nödljusarmatur är att sprida ljuset. Detta görs av en reflektor gjord av reflekterande material. En nödljusarmatur är utformad så att ljuset är lätt att se i mörkret eller genom rök.

Ledlinjer och efterlysande skyltar

Förutom belysning är det viktigt att byggnaden är utrustad med riktlinjer. Ett sådant system bör leda till ett mål, till exempel en branddörr, eller genom olika delar av byggnaden. Ledlinjer leder vanligtvis till en flyktväg. För att markera dörrar och andra utgångar används efterlysande skyltar.  Det finns som midjeskyltar som brukar sättas mitt på dörrar och andra mindre som t ex sätts över dörrrar.

Vi erbjuder totalavtal för ert brandskydd

För våra kunder rekommenderar vi ett totalavtal. Det säkerställer ägarens ansvar för brandsäkerhet och ger dig bättre förutsägbarhet.

Tekniskt brandskydd och systematiskt brandskyddsarbete

Genom en kartläggning av verksamheten kan vi skräddarsy ett totalavtal som säkerställer att allt tekniskt brandskydd och systematiskt brandskyddsarbete utförs i enlighet med regelverket.

Du har bara att göra med en kontaktperson

I tillegg får kunden en kontaktperson i Firesafe som ivaretar alle forhold.

Syftet med ett totalavtal är att ge kunden snabb och förutsägbar tillgång till ett brett utbud av kvalitetstjänster inom brandskydd. Vi erbjuder också uppföljning och rutinmässig inspektion av utrymningsbelysning.

Bred kompetens

Vi har expertis inom de flesta system och lösningar på marknaden. Om du väljer oss som din tjänsteleverantör får du bara ett företag att hantera.

Omfattande brandskydd

Vi ansvarar för konstruktions- och designlösningar inom alla produktområden. Våra brandtekniska konsulter och brandingenjörer har den professionella kompetens som krävs för att se hela bilden. Således kan vi erbjuda bra och kostnadseffektiva brandtekniska lösningar.

Alla typer av byggnader

Vi levererar till alla typer av byggnader, fastigheter till exempel till kontorsbyggnader, bostadsföreningar, kyrkor, äldreboenden, skolor, industri, kraftverk, museer, sjukhus, stadshus, kommersiella byggnader och äldre anmärkningsvärda byggnader och flerbostadshus.

Om Firesafe – kontakta oss

Firesafe är en totalleverantör inom brandskydd. Vi strävar efter att rädda liv och värderingar genom vårt arbete. Vårt arbete är för ett säkrare och mer brandsäkert samhälle.

Vi har professionella, kompetenta och engagerade medarbetare. Vi ser till att det arbete vi utför utförs på ett korrekt och säkert sätt. Idag är vi ett av de ledande företagen inom brandsäkerhet i Norden, och vi arbetar varje dag för att bli bäst.

Kontakta oss idag för mer information om vad vi kan göra för brandskydd i ditt företag eller din byggnad.

Behöver du hjälp med brandsäkerhet i ditt företag eller din byggnad? Kontakta oss via vårt kontaktformulär, eller skicka oss din fråga till vår e-postadress info@firesafe.se.

Kontakta oss